Ohjeita wiki-kirjoittamiseen


Wikiin kirjoittaminen on hyvin helppoa! Kirjaudu sisään ja klikkaa wiki lukutilasta kirjoitusnäkymään yläreunan mustan palkin kuvakkeestaedit2.gif. Klikkaamalla "Edit" pääset kirjoittamaan, helposti kuin tekstinkäsittelyohjelmassa. Katso lisää alla!

Sisällysluettelo

Tällä alkuun

Lisää:

Kysy lisää

Näin pääset kirjoitustilaan (kirjoittamaan)


Kun avaat JaatisWikin, se on lukutilassa. Lukutila on lukijalle ystävällinen, koska silloin kirjoittamiseen liittyvät kuvakkeet ovat piilossa, eivätkä häiritse näkymää.

Kirjoitustilaan pääset näin:

 1. Kirjaudu wikiin käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi.
 2. Klikkaa yläreunan mustan palkin kuvakettaedit2.gif(Kuvassa oikealla -> 1.)
 3. Klikkaa edit-kuvakettaedit3.gif(kuvassa oikealla -> 2.)
 4. Nyt voit kirjoittaa, aivan samaan tapaan kuin tekstinkäsittelyohjelmassa. Joitain erojakin on, lue alla lisää.
 5. Muista tallettaa kirjoittamasi!
edit4.gif


Tällä pääset alkuun


Wikiin kirjoittaminen on yhtä helppoa kuin tekstinkäsittelyohjelmassa. Klikkaamalla "edit" (ohjeet yllä) pääsit kirjoitustilaan ja saat käyttöösi seuraavanlaisen palkin:

edit5.gif


Yksinkertaisimmillaan lisäät vain vinkkisi olemassaolevalle sivulle, aivan tekstinkäsittelyohjelman tapaan. Mahdollisuuksien mukaan lisääthän vinkistäsi myös kuvan. Kuvan lisäämiseen löytyy ohjeet alla. (Jos tarvitset apua, älä epäröi ottaa yhteyttä Jaatiseen)


Jotta sivuja on rauhallinen lukea, teemme kaikki sivut ulkoasultaan samanlaisiksi - ethän siis muuta ulkoasua.Toivomus kuitenkin on, että:
 • kun kirjoitat oman kokemuksenne tai mielipiteenne, väritä se mielellään turkoosinvihreäksi (edit-tilassa yläpalkista fontti/väri painikkeesta pääsee vaihtamaan tekstin väriä; väri turkoosinvihreä, n:o #008080). Omat kokemukset nimittäin ovat tämän wikin erityisintä antia ja ne ansaitsevat huomiota, tässä tapauksessa värin avulla.
 • Tekstin lomaan voi laittaa myös kysymyksiä. Väritä kysymys punaiseksi, jotta se huomataan. (Punaisen värin n:o on #ff0000

Kaikenlaisia mahdollisuuksia toki on tarjolla, niistä lisää ohjeita alla.Kuvien lisääminenVoit valita lisättävän kuvan joko omalta tietokoneeltasi tai wikiin jo talletetuista kuvista. Kuvan lisääminen tapahtuu näin: 1) valitse kuva ja muokkaa se sopivan kokoiseksi 2) valitse kuvalle paikka wikisivulla ja lataa kuva. Kas näin:
1) Kuvan muoto ja koko

 • Kun lisäät kuvan wikisivulle, se ilmestyy sinne juuri sen kokoisena kuin se oikeastikin on. Muokkaa siis kuva ensin sopivan kokoiseksi.
 • Jos et osaa muokata kuvan kokoa, voit aina lähettää kuvan sähköpostitse Jaatiselle, joka voi muokata kuvan ja lisätä sen wikiin.

Kuvan sopiva koko on suurinpiirtein tällainen:
 • Tarkkuus: 72 kuvapistettä/tuuma (px/inch) riittää
 • Koko: leveys tai korkeus voi olla vaikka 200 - 300 kuvapistettä riippuen siitä, miten paljon kuvasta pitää näkyä yksityiskohtia. Vertaa oheisiin kuviin, joissa Eemeli ratsastaa Majalla ->
 • Muoto: jpeg tai gif
koko200-265.gif
koko300-400.gif
2) Lataa kuva wikin tiedostoihin näin:
 1. Aseta kursori paikkaan, johon haluat lisätä kuvan.
 2. Klikkaa yläpalkin kuvaketta "File" file.gif . Silloin avautuu:

kuvanlisaaminen.gif

3. Nyt voit ladata kuvan
  • omalta koneeltasi klikkaamalla "Upload Files". Kuva latautuu listan ylimmäksi, klikkaa sitä, jolloin kuva asettuu paikalleen.
  • tai voit valita kuvan jo wikiin talletetuista kuvista. Alla esimerkiksi on hakutoiminnolla etsitty kuvaa, jonka nimi on lautta. Klikkaamalla kuvaa se asettuu kursorin osoittamaan paikkaan.


kuvanlisaaminen2.gif


alkuun.gif


Linkin tekeminen


Wikisivulle kirjoitettu nettiosoite ei automaattisesti muutu linkiksi, vaan se täytyy määrittää sellaiseksi. Näin:
 1. Aktivoi teksti, jonka haluat linkiksi
 2. Klikkaa yläpalkista "Link" linkki.gif
 3. Valitse, viekö linkki Jaatiswikin sivulle tai ulkopuoliselle nettisivulle:


-> Linkki JaatisWikin sivulle:
 1. Klikkaa "Page or File"
 2. Tarkista, että valitsit oikean tekstin ja että wiki-kohdassa lukee JaatisWiki.
 3. Sivun nimeksi palvelin ehdottaa aina sitä tekstiä, josta teet linkin. Kirjoita sen tilalle oikea sivun nimi tai valitse sivu vierityspalkista.
 4. Klikkaa lopuksi "Add link".

 • Huom. Linkin voi myös määrittää viemään johonkin tiettyyn kohtaan joko samalla tai toisella JaatisWiki-sivulla. Tähän tarvitaan "Ankkuri", lue lisää ankkurin tekemisestä.


-> Linkki JaatisWikin ulkopuoliselle sivulle:
 1. Klikka "Web Address".
 2. Kirjoita linkin osoite sille varattuun paikkaan.
 3. Koska linkki vie pois JaatisWikistä, klikkaa "New Window", jotta sivu aukeaa uudessa ikkunassa.
 4. Klikkaa "Add link".

Kun teet linkin sivulle, joka sijaitsee JaatisWikissä, määritä uusi sivu aukeamaan samassa ikkunassa kuin edellinen (ei rastia kohdassa "New Window"). Kun taas linkkaat JaatisWikin ulkopuoliseen sivuun, määritä tuo toinen sivu aukeamaan uudessa ikkunassa (rasti kohtaan "New Window").


alkuun.gif


Ylläolevilla ohjeilla pääsee jo pitkälle. Ja tässä vielä lisää, jos innostuit!Taulukot


Taulukon lisääminen: Klikkaa yläreunan palkista "Table" taulukko.gif ja valitse miten monta riviä ja saraketta siihen haluat.

Taulukon muokkaaminen: Klikkaa taulukkoa sen rivin/sarakkeen kohdalta, jota haluat muuttaa hiiren vasemmalla painikkeella (PC-tietokoneessa) tai tabletissa vain klikkaamalla. Näkyviin jonnekin taulukon päälle ilmestyy kuvake, josta muokaaminen tapahtuu taulukon_muokkaaminen.gif . Klikkaa ko. kuvaketta (hiiren vas. painikkeella) ja valitse vaihtoehdoista, miten haluat taulukkoa muuttaa. Voit muokata solua (cell), rivejä (row), sarakkeita (column), tai koko taulukkoa (table). Kohdasta "table" voit poistaa koko taulukon.


Esim. tässä ollaan muokkaamassa rivejä. Vaihtoehdot ovat rivin sisällön asettuminen (alignment), lisätä uusi rivi (add row), poistaa rivi (remove row) tai tehdä rivistä otsikko (make header), jolloin taulukon ääriviivat katoavat ja teksti muuttuu vahvemmin näkyväksi ja asettuu keskelle.

taulukon_muokkaaminen2.gif


alkuun.gif


Ankkurin tekeminen


Ankkurin avulla on mahdollista tehdä linkityksiä saman sivun sisällä, esimerkiksi sisällysluettelosta kappaleisiin.
Ankkuri tehdään näin:
 1. Aseta kursori siihen kohtaan, johon haluat ankkurin
 2. Klikkaa "Widget"
 3. Klikkaa "Anchor"
 4. Lisää ankkurille nimi (Name for the anchor)
 5. Klikkaa "Embed an anchor".

Linkitys ankkuriin puolestaan näin:
 1. Valitse se tekstin pätkä, jonka haluat linkittää ankkuriin
 2. Klikkaa "Link"
 3. Klikkaa "Page or File"
 4. Tarkista, että wiki-kohdassa lukee "JaatisWiki"
 5. Tärkeä: kirjoita sivun nimi kohtaan "Page Name" tai valitse vierityspalkista haluamasi sivu (jolla ankkurisi sijaitsee)
 6. Klikkaa "Link to anchor" ja kirjoita ankkurin nimi kohtaan "Anchor"
 7. Klikkaa "Add link".


alkuun.gif

Sivun ulkonäkö


Jotta vinkkisivustoa on rauhallinen lukea, teemme kaikki sivut ulkoasultaan samanlaisiksi. Ulkoasun asetukset näet yksinkertaisimmillaan esimerkkisivulla, jota voit myös hyödyntää, kun teet uuden sivun. Kopioi esimerkkisivun sisältö, liitä se uudelle sivulle ja muokkaa se haluamaksesi.

Koko sivun yleisasetukset pidetään oletusasetuksina (fontti Arial, koko 100%, väri (yleensä) musta). Mitäpä niitä turhaan muuttamaan.

Sivulle otsikon tyyli on "Heading 1", jotta näkyy.

Ihan ensimmäisenä sivulla on ankkuri, jonka nimi on "alkuun". Näin tekstin lomaan voi laittaa siihen linkkejä, joiden avulla pääsee sivun yläreunaan.

Sisällysluettelo
 • Taulukko, jossa yksi rivi ja yksi kolumni.
 • Otsikko "Sisällysluettelo", alla luettelo sivun kappaleiden otsikoista.
 • Vinkit yleensä aakkosjärjestyksessä (ellei ole pätevää syytä poiketa tästä).
 • Sisällysluettelosta linkitys varsinaisiin kappaleisiin ankkureiden avulla.

Varsinaiset kappaleet
 • Osuvat otsikot, tyyli "Heading 2", väri tummanharmaa (klikkaa fontti/väri -näppäintä, klikkaa väriä ja valitse värikoodi #404040)
 • Otsikon alla väliviiva eli "Horisonzal rule", jonka saa tehdyksi klikkaamalla yläpalkin Horizontal rule-näppäintä horizontalrule.gif.
 • Jotta kappaleeseen voidaan tehdä linkki muualta, tarvitaan ankkuri otsikon vasemmalle puolelle.
 • Kuvia tarpeen mukaan.

Omat kommentit
 • Omat kokemukset ja mielipiteet (esim. jostain tuotteista) turkoosinvihreällä (väri n:o #008080). Näin: "Tämä on oma kokemuksemme tästä jutusta".

Sivun alkuun -linkitys
 • Sopivin välimatkoin sivun oikeaan reunaan "sivun alkuun"-kuva, josta linkitys saman sivun alkuun
 • Tee näin: Klikkaa File -> valitse "sivun alkuun" -niminen kuva, määritä sen paikka sivun oikeaan reunaan ja linkitä se ankkuriin nimeltä "alkuun". Huom! Tarkista, että sen linkki johtaa juuri saman sivun alkuun!
 • Voit myös kopioida ko. kuvan esimerkkisivulta ja liittää uudelle sivullesi. Muista silloin vaihtaa kuvan linkkiin uuden sivun nimi, jottei se vie sen sivun alkuun, josta se on kopioitu.


alkuun.gif

Uuden sivun luominen


Voit pyytää Jaatista perustamaan uuden sivun tai tehdä sen itse näin:
 1. Klikkaa "Pages and Files" vasemmassa palkissa ylhäällä
 2. Klikkaa "New page" oikealla ylhäällä
 3. Anna sivulle nimi. Aloita nimi isolla kirjaimella, sillä se näkyy sivulla otsikkona juuri sellaisena, kuin tähän kirjoitat.
 4. Valitse sivulle "tagit", tunnisteet, joita mm. voi käyttää hakutoiminnossa. Valitse tagit huolella niin, että ne kuvaavat sivun sisältöä.
 5. Klikkaa "Add page".
 6. Uusi sivu aukeaa, voit ryhtyä tekemään sitä.
 7. Talleta luomasi sivu pian, sillä ennen tallettamista sitä ei oikeastaan ole vielä olemassa. Huomaat sen, jos esim. koetat tehdä sivulla linkkiä ankkuriin - sivu ei löydy sivulistasta, ellet ole tallettanut sitä ainakin kerran.
 8. Noudatathan JaatisWiki -sivujen ulkoasua myös uudella sivullasi. JaatisWikia on mukavampi lukea, jos sivujen ulkoasu on sama kaikilla sivuilla.

Huom! Jotta muut löytävät sivullesi, siihen tulee vielä tehdä linkki vasemman reunan linkkiluetteloon.
 • Klikkaa vasemman palkin alareunassa "edit navigation"
 • Lisää sivun otsikko luontevaan paikkaan linkkien luettelossa
 • Tee linkki sivullesi.
 • Muista tallettaa muutos.


alkuun.gif

Retki- ym. kohteiden jako maakunnittain


Tässä wikissä retki- ym. matkakohteet on jaoteltu maakunnittain. Toivomme listojen kasvavan jatkossa pitkiksi, jolloin maantieteellinen jako tulee helpottamaan kohteiden etsimistä. Läänit olisivat ehkä olleet mukavampi jako, mutta ne on kiusallisesti lakkautettu v. 2009. Jos jollakulla parempi ehdotus jaottelusta maantieteellisesti, kerro ihmeessä! Ja jos kohde on merkitty väärän maakunnan alle, korjaathan.

Suomen maakunnat ovat:
 • Ahvenanmaa‎
 • Etelä-Karjala‎
 • Etelä-Pohjanmaa‎
 • Etelä-Savo‎
 • Kainuu‎
 • Kanta-Häme‎
 • Keski-Pohjanmaa‎
 • Keski-Suomi‎
 • Kymenlaakso‎
 • Lapin maakunta‎
 • Pirkanmaa‎
 • Pohjanmaan maakunta‎
 • Pohjois-Karjala‎
 • Pohjois-Pohjanmaa‎
 • Pohjois-Savo‎
 • Päijät-Häme‎
 • Satakunta‎
 • Uusimaa‎
 • Varsinais-Suomi‎

alkuun.gif

Kysy lisää


Kysy mielellään lisää sivujen ylläpitäjältä Jaatinen, vammaisperheiden monitoimikeskus ry:ltä, email: akseli(at)jaatinen.info. Parannellaan myös näitä ohjeita yhdessä!
alkuun.gif